Zašto je važno odabrati licenciranog pružaoca usluga?

Odluka da unajmite nekog ko će doći u vaš ili dom vaših roditelja i pružati usluge pomoći u kući i kućne nege, može predstavljati emotivno iscrpljujući proces. Pored svih dilema i briga za vaše najmilije, ova odluka zahteva i nadu da će osoba koju unajmite biti profesionalna, pažljiva i da joj se može verovati. Međutim, postoje i praktična pitanja o kojima se mora voditi računa prilikom donošenja ove odluke. Jedno od prvih je da li odabrati osobu koju ste pronašli u oglasima ili licenciranog pružaoca usluga

Ukoliko se odlučite da unajmite nezavisnu osobu vi postajete direktan poslodavac, a to vam može doneti dosta dodatnih briga i posla. Pored provere dosadašnjeg kvaliteta rada, referenci i iskustva date osobe, bilo bi pametno i da se raspitate oko zakonskih obaveza koje možete imati u datom slučaju i posavetujete sa advokatom specijalizovanim za radno pravo.

Ukoliko se angažovani pružaoc usluga (pojedinac) razboli ili iz nekog drugog razloga ne bude u mogućnosti da radi, teret pronalaska druge osobe koja će ga zameniti pada na vašu porodicu. Bolest ili otkazivanje usluga se mogu desiti naglo i može doći do problema da se momentalno pronađe druga osoba kojoj biste sa sigurnošću poverili brigu o vašim roditeljima ili drugim starim, nemoćnim članovima porodice.

Angažovanje organizacije sa licencom za pružanje usluga socijalne zaštite vam rešava nekoliko problema odjednom. Prvo, samim tim što je organizacija dobila licencu ministarstva znači i da je morala da zadovolji određene standarde kvaliteta svog rada i da demonstrira stručnost, kredibilitet i pouzdanost. U trenucima kada je vašim voljenim osobama potrebna stručna pomoć, veoma je bitno da pored sebe imaju nekog ko je stručan, ali takođe i nekog ko svoj posao obavlja ljubazno se odnoseći prema korisniku.

Drugo, potpisivanjem ugovora između vas kao korisnika i organizacije koja vam pruža usluge pomoći u kući i kućne nege, obezbeđujete jedan nivo pravne sigurnosti, ali se takođe i lišavate briga vezanih za proveru negovatelja (njihov poslodavac je to već učinio), zamene usled neplaniranog odsustva, otklanjanje eventualnih problema u radu, za šta je zadužena organizacija koja vam pruža usluge pomoći u kući i kućne nege. Takođe, angažovanjem licenciranog pružaoca usluga možete biti sigurni da će se napraviti adekvatan plan nege korisnika, koji se izrađuje na osnovu pažljive procene situacije u kojoj se korisnik nalazi.

Vaši roditelji su mnogo toga u životu učinili za vas i time što ćete im pomoći da dostojanstveno žive svoju starost, uprkos svim poteškoćama sa kojima se susreću, možete doprineti povećanju kvaliteta njihovih života. Mi vam stojimo na raspolaganju i spremni smo da pružimo pomoć u ostvarivanju tog cilja.