Česte zablude o pomoći u kući i kućnoj nezi

Čak 90% starih danas odlučuje da starost ne provede u staračkom domu ili sličnoj ustanovi prilagođenoj bolesnima. Umesto toga, žele da ostanu u svojoj kući, što često znači da će biti neophodno da unajme osobu za negu.

Ta osoba za njih, osim medicinske pomoći, obavlja i puno obaveza u kući i van nje. Uz takve usluge, za stariju osobu je moguće da nastavi da živi u svom domu, bez obzira na tegobe i bolesti.

U isto vreme, mnogi se boje ovakve odluke jer su u zabludi o tome šta kućna nega znači i kakav uticaj ima na život.

1. Kućna nega je samo za najteže bolesnike

Starija osoba o kojoj negovateljica brine ne mora da bude bolesna, niti u procesu oporavka od povrede ili operacije. To je zato što se kućna nega sastoji iz dve vrste usluga – medicinskih i ostalih.

Medicinska pokriva sve što ima veze sa fizičkim stanjem osobe, njenim terapijama i svakodnevnim potrebama. Ostale usluge mogu da pokrivaju lične usluge i društvo (jer su starije osobe često usamljene), čiščenje, pranje veša, kuvanje… Tip nege zapravo zavisi samo od želja i potreba samog pacijenta.

2. Kućna nega je previše skupa

Mnoge porodice se boje toga da će im obezbeđivanje kućne nege biti preveliki udar na budžet. Veruju da će troškovi biti previsoki, a usluga nekompletna. Zapravo, kućna nega je jedna od najpovoljnijih opcija zdravstvenog zbrinjavanja vaših najdražih.

Obično je mnogo jeftinija od staračkog doma ili slične ustanove. Osim ako je pacijentu potrebna konstantna nega 24 sata dnevno, onda je ovo najpraktičnija opcija. Većini starih je potrebno samo nekoliko sati pažnje dnevno ili nedeljno. Na ovaj način plaćate samo za to vreme, dok u staračkom domu uz usluge nege plaćate i smeštaj.

3. Sve te agencije su iste

Svaka agencija koja pruža usluge kućne nege je drugačija. Neke će više odgovarati željama i potrebama vaših najdražih. Zato je bitno da se dobro informišete i pronađete više opcija. Tako ćete moći da donesete najbolju moguću odluku.

Svaka agencija ima drugačiji cenovnik, negovateljice i sopstvene politike koje direktno utiču na to kakvo će biti vaše iskustvo sa njima.

Odaberite onu agenciju koja najviše odgovara vašim potrebama, obavezno pre toga pitajte SVE što želite da znate i što vam predstavlja dilemu, detaljno objasnite svoju situaciju, pa tek onda donesite odluku. Naravno, u dogovoru sa samim korisnikom usluga.

Jedino tako ćete naći osobu koju je zadovoljstvo imati u kući.