Kako prepoznati stručnu negovateljicu?

Kada je neko u kući bolestan i potrebna mu je konstantna pomoć sa svakodnevnim potrebama, onda je jedna od opcija unajmiti profesionalca koji će biti tu da pomogne svojim znanjem i stručnošću.

Ipak, mnoge porodice teško se odlučuju na ovaj korak jer nije mala stvar prepustiti brigu o voljenoj osobi bilo kome. Pritom, kada se radi o kućnoj nezi, u vaš dom ulazi neko koga ne poznajete tako dobro. Zbog toga su sasvim jasni strahovi i dileme koje porodice imaju.

Postoje neke stvari na koje treba da obratite pažnju kako bi proces odabira negovateljice bio što lakši i bezbedniji.

  1. Dobro se raspitajte

Preporuka nekoga čije mišljenje poštujete ovde može puno da vam pomogne. Lično iskustvo u radu sa osobom je najbolji način da steknete pravi utisak o njoj.

S obzirom na to da je jako puno informacija dostupno na internetu, jedna Google pretraga vam može otkriti puno o agenciji ili osobi koju želite da unajmite. Iskustva klijenata su ovde u prvom planu.

Da li ima više pozitivnih ili negativnih kritika? Da li su negativne stvari nešto što je vama jako važno i preko čega ne možete da pređete? Uložite vreme u istraživanje da biste bili potpuno sigurni šta „kupujete“.

  1. Postavite što više pitanja

Ne oklevajte da pitate sve što vas zanima. Dobra negovateljica imaće strpljenja da odgovori na sva vaša pitanja. „Komplikovane“ medicinske teme objasniće vam jednostavnim jezikom, jer razume da je vama bitno da shvatite suštinu i znate šta se dešava za pacijentom.

Ako je negovateljica nestrpljiva i „nema vremena“ da reši vaše nedoumice, to nije osoba sa kojom treba da sarađujete jer ćete stalno osećati nesigurnost i strah zbog nedovoljne količine informacija.

  1. Ocenjujte posvećenost

Zadatak negovateljice nije samo da vodi računa o postojećim, već i da sprečava potencijalne nove neprijatnosti. Stručna negovateljica će vam ukazati na mere prevencije nepoželjnih stanja kad god je to moguće.

Ona ima iskustva sa različitim vrstama pacijenata i tačno zna koje su najčešće komplikacije od dugog ležanja, nedovoljno kretanja ili neadekvatne ishrane. Ali isto tako zna i kako na vreme reagovati da do tih posledica ne dođe. Prevencija može značajno da poboljša kvalitet života.

  1. Iznesite svoja očekivanja

Nije samo negovateljica odgovorna za to da ova saradnja funkcioniše kako treba. Vi morate od početka biti potpuno iskreni u vezi svega i pružiti joj sve neophodne informacije. Jedino tako ćete znati da li ste pronašli pravu osobu.

Jasno iznesite šta je ono što očekujete da bi ona znala kako da postupa u određenim situacijama. Ni slučajno ne zaboravite da joj date bitne podatke koji nisu u zdravstvenom kartonu a koji imaju veze sa emotivnim stanjem i navikama osobe o kojoj će voditi brigu.

Zakažite besplatnu informativnu posetu i proverite da li su naše negovateljice pravi izbor za Vas.