Saveti kako da se pripremite za jesen

Septembar svake godine sa sobom donosi vrevu novih đaka koji otpočinju svoje školovanje, promenu boja krošnji drveća i blaženi miris pečene paprike koji dopire iz svakog drugog stana, šireći nozdrve i ispunjavajući pluća prolaznika. Ipak, pored lepih i radosnih stvari, nadolazeća jesen ume sa sobom da donese i dosta problema, posebno starijim osobama.

Početak jeseni donosi sa sobom veliki broj povreda među starijim ljudima, izazvanih padovima. Takođe, sa promenom temperature počinje i sezona gripa i prehlada. Kako prolazi leto tako i sve više vremena provodimo unutar stana, ali na početku jeseni vreme je još uvek dovoljno lepo da bi se moglo uživati na svežem vazduhu, potrebno je samo biti spreman na promenu koja nastupa.

Jedna od stvari o kojoj treba povesti računa su povrede uzrokovane padovima. Kako jesen sa sobom uglavnom donosi više kiše, površine po kojima inače šetamo postaju klizavije. Takođe, opalo lišće ume lako da izmakne tlo pod nogama i poziva na viši stepen opreznosti, pa bi možda bilo pametno početi nositi obuću sa đonovima koji se manje klizaju, kako bi se izbegli nežljeni padovi i povrede i kako bi se moglo što više uživati u provođenju vremena napolju. Naravno, savet koji stoji za sva godišnja doba važi i za jesen, prilagodite odevanje spoljašnjim temperaturama, pogotovo što na jesen jutra umeju da budu prilično sveža, a dani još uvek dosta topli.

Stariji ljudi su često osetljiviji na niske temperature, pa je ponekad potrebno zagrevati stan i kuću i pre zvaničnog početka grejne sezone. Zbog toga bi trebalo proveriti u kakvom su vam stanju grejni uređaji, možda i pre nego što nastupe hladni dani, kako bi bilo dovoljno vremena za njihovu blagovremenu popravku ili nabavku dodatnih. Ukoliko se koriste dodatne grejalice, treba voditi računa da one ne ostanu uključene kada se napušta stan ili kuća, kao i da se nalaze na bezbednoj udaljenosti od zavesa, krevetnih prekrivača ili zidova.

I na kraju, jesen je sezona kada treba dodatno povesti računa o sezonskim zarazama, prehladama i bolestima. Povećan unos hrane bogate vitaminima, dovoljno tečnosti i sna, kao i vođenje računa o pranju ruku i uopšte o ličnoj higijeni, samo su neke od malih stvari koje možemo činiti, a koje će značajno doprineti našem imunitetu. Takođe, možda se može razmisliti i o primanju sezonske vakcine protiv gripa. Ovo su samo neki od saveta za čije ispunjenje nam nije potrebno previše vremena, a njihovim sprovođenjem u delo možemo sebi i svojim najmilijima u značajnoj meri učiniti da se uživa u svim lepotama koje jesen sa sobom donosi.