Razlike između kratkotrajne i dugotrajne kućne nege

Odrasla deca starih roditelja će najverovatnije pre ili kasnije morati da se suoče sa odlukom u vezi sa kućnom negom. U najvećem broju slučajeva, prinuđeni su da ovu odluku donesu naglo,  kada je roditelju koji se povredio prilikom pada ili je imao operaciju, potrebna stručna pomoć na neko vreme. Ukoliko je situacija dodatno otežana borbom vaših starih, voljenih osoba sa teškim bolestima koje su im u znatnoj meri oduzele mogućnost samostalnog kretanja, verovatno će se javiti potreba za dugotrajnom negom. Pružalac usluga kućne nege i pomoći u kući može imati mogućnost da izađe u susret svim potrebama, omogućujući starim osobama da žive što je više moguće nezavisno, u svom domu.

Veoma je važno odabrati pružaoca usluga koji će saslušati i razumeti potrebe vaših roditelja, koji je u mogućnosti da ponudi i kratkotrajne i dugotrajne usluge, kako bi se plan nege korisnika mogao prilagođavati potrebama.

Šta predstavlja kratkotrajna nega?

Usluge se pružaju nekoliko dana ili meseci, dok se korisnik oporavlja od iznenadne bolesti, povrede ili operacije. U ovim slučajevima, kućna nega je privremeno rešenje. U zavisnosti od stanja stare osobe, sa korisnikom može raditi jedna ili dve negovateljice, ukoliko je neophodno. Ukoliko je korisnik onemogućen da samostalno funkcioniše u stanu, pored usluga nege, negovateljice mogu pružiti i usluge pomoći u kući, kao što je npr. pomoć u pripremi obroka ili kupovina lekova.

Takođe, negovateljice imaju zadatak da prate stanje korisnika i kada se korisnik usluga potpuno oporavi, prestaje i potreba za pomenutim uslugama. U tom momentu se saradnja sa agencijom završava.

Dugotrajna nega

U slučajevima kada starije osobe boluju od hronične ili progresivne bolesti, ili žive same bez mogućnosti preseljenja u gerontološki dom, javlja se i potreba za dugotrajnom, često i svakodnevnom negom. Čak i kada ne žive same, članovi porodice veoma često nisu opremljeni znanjem i veštinama koje bi im omogućile da adekvatno vode računa o svojim voljenima. U tom slučaju, angažovanje agencije za kućnu negu traje sve dok stare osobe mogu bezbedno živeti u svom domu. Ovakva vrsta nege prestaje ili na taj način što ipak dođe do selidbe u gerontološki dom, ili nažalost, kada korisnik zauvek napusti ovaj svet. Bitno je znati da iako vam situacija u vezi sa vašim roditeljima deluje jako teška, uvek postoje oni koji vam mogu pomoći na profesionalan način, obezbeđujući stručnu negu i topao, human odnos prema vašim najmilijima, pružajući im priliku da im starost bude što je moguće prijatnija.