Predavanje “Lepota starenja”

Klub za odrasla i stara lica “Vitaplan” će 6. jula u 10h organizovati predavanje “Lepota starenja“. Svoje iskustvo i znanje, sa prisutnima će podeliti Nada Julinac, stručna radnica, defektološkinja u penziji. Klub se nalazi na adresi Lukijana Mušickog 9 (na uglu sa Vojvode Bojovića) u Novom Sadu.

Stanovništvo Srbije predstavlja jednu od najstarijih populacija na svetu. U Novom Sadu, koji broji između 350.000 i 400.000 stanovnika, broj starih osoba premašuje 55.000. Većina starih ljudi živi sama u svom domu ili nemaju dovoljnu podršku svojih bližnjih zbog ubržanom načina života. Dosadašnja istraživanja, iskustva u radu i stručna predviđanja ukazuju da stari predstavljaju posebno osetljivu i često diskriminisanu grupu u društvu. Starost se često poistovećuje sa opadanjem fizičkih i mentalnih sposobnosti, te se starima otpisuje mogućnost delovanja, odlučivanja i doprinosa društvu. Želimo da takav stav promenimo i starost vidimo kao sastavni deo životnog puta, u kojem uz neprocenjivo iskustvo čovek ima priliku da raste i razvija se, da doprinosi svojoj porodici i društvu i aktivno učestvuje u životu zajednice.

Predavanje je otvoreno za sve zainteresovane, dođite i povedite svoje prijatelje, članove porodice. Nakon predavanja imaćete priliku da se upoznate sa prostorom u kojem sprovodimo novu uslugu – Klub za odrasla i stara lica,  mesto po meri starijih sugrađana/ki u kojem svakodnevno mogu da se druže, takmiče u društvenim igrama, konsultuju sa stučnjacima iz socijalne i zdravstvene oblasti, razvijaju specifične veštine, učestvuju u humanitarnim akcijama.

Kolping društvo Srbije u okviru svojih delatnosti, a u skladu sa strateškim ciljem uticaja na pozitivne promene u lokalnim zajednicama i podršku starima, realizuje licenciranu uslugu kućne nege – Vitaplan. Pored ove usluge nastojimo da utičemo na društvene promene koje se tiču starih, pre svega poboljšanje njihovog položaja u društvu.