Obuka za negovatelje/ice, gerontodomaćine/ice – značaj i izazovi

Tokom proteklih nekoliko dana održali smo sertifikovanu obuku za negovatelje i negovateljice (gerentodomaćine i gerontodomaćice) koji rade sa starim nepokretnim i slabopokretnim osobama. Na obuci smo razgovarali o socijalnoj zaštiti starih, potrebama koje su specifične za ovu grupu i načinima da se iste ostvare. Kroz predavanja, primere i diskusiju smo dobili dodatne informacije o potrebama starih lica u gradskim sredinama, a sve zarad kvalitetno pružene usluge koja značajno utiče na kvalitet života.

Briga i nega starih često staroj osobi i porodici predstavlja izazov, sa kojim se teško nose. Da bismo adekvatno brinuli o bliskom članu porodice potrebno je drugačije organizovati svoje vreme, često zahteva dodatnu fizčku i psihičku snagu. Takođe, starost i smanjenje mogućnosti i aktivnosti stare osobe emotivno je teško kako za staru osobu, tako i za porodicu u celini. Opisana situacija ukazuje na značaj gerentodomaćina ili gerentodomaćice u uslovima kućne nege.

Gerontodomaćica ili gerontodomaćin treba da uliva sigurnost staroj osobi i njenoj porodici, da razume zdravstveno stanje, te da ume da reaguje u kritičnim situacijama. Takođe, neophodno je pored zdravstvenih, biti svestan psihičkih, emotivnih i socijalnih potreba koje korisnik ima, te se truditi da one budu prihvaćene i zadovoljene. Na ovaj način se obezbeđuje dostojanstveno starenje. Blagovremeno i pravoremeno obavljena nega utiče na kvalitet života i blagostanje stare osobe. Nažalost, važnost ovog zanimanja nije dovoljno prepoznata u našoj sredini, negovateljice nemaju dovoljno znanja i iskustva, te može da se našteti korisniku/ci. U okviru Vitaplan kućne nege odlučeno je da se u narednim mesecima organizuje još jedna obuku za negovatelje/ice. Svi zainteresovani se mogu javiti na telefon 021 300 83 59 ili pisati na mejl info@vitaplan.rs.