Obeležavanje Svetskog dana Alchajmerove bolesti

Alchajmerova bolest je oblik demencije, od koje boluje 40 miliona ljudi. Bolest se najčešće javlja nakon 65 godine života, ali nekada i ranije ranije. Statistika pokazuje da svaka sedma osoba starije životne dobi oboljeva od Alchajmerove bolesti, a svaka druga starija od 85 godina. Bolest tokom svoje evolucije dovodi do smanjenja samostalnosti obolele osobe, a potom i do potpune zavisnosti od negovatelja, što predstavlja veliko opterećenje – fizičko, emotivno i ekonomsko, za porodice, ali i društvo u celini.

Što se ranije bolest dijagnostikuje, to je moguće više uraditi za kvalitet života osobe. Sa vama delimo pet ranih znakova:

  • Jedan od najčešćih i najpoznatijih simptoma Alchajmerove bolesti je gubitak pamćenja, a posebno se manifestuje zaboravljanjem nedavno stečenih informacija. Tako može doći do zaboravljanja važnih datuma, čestog zapitkivanja o istoj informaciji…
  • Oboleli imaju problema sa koncentracijom i potrebno im je mnogo više vremena da urade stvari koje su već radili. Često nisu u stanju da razviju i slede plan, kao što je prati poznati račun, da izađu na kraju s mesečnim računima.
  • Gubljenje toka sa svakodnevnim obavezama i zadacima, poput vožnje do poznate lokacije.
  • Smanjene sposobnosti za određivanje vremena ili čak doba dana. To dovodi do gršaka uzrokovanih lošom organizacijom u zadatom vremenu.
  • Za neke ljude, problemi sa čulom vida mogu biti prvi simptomi Alchajmerove bolesti, a manifestuju se poteškoćama u čitanju, slabijom orijentacijom u prostoru i neraspoznavanjem boja i kontrasta.

Neka psihološka stanja, poput depresije i anksioznosti mogu biti indikatori Alchajmera, s obzirom na to da se simptomi tih mentalnih poremećaja često pojavljuju u ranijim fazama te bolesti. Novo istraživanje je pokazalo da se kod starijih osoba, kod kojih se s godinama povećava osećaj brige i straha, neretko razvije Alchajmerova bolest.

Za Srbiju još uvek ne postoje zvanični podaci o broju obolelih, ali se procenjuje da oko 200.000 osoba živi sa ovim oblikom demencije. Iako je u proteklom periodu poboljšana dijagnostika, terapija i podrška obolelima i njihovim porodicama, primetno je da i dalje postoje veliki problemi zbrinjavanja osoba sa Alchajmerovom bolešću. Znamo koliko je ljudima sa Alchajmerovom bolešću teško, te kolika je pomoć i podrška potrebna članovima prodice. Danas smo Svetski dan Alchajmerove bolesti obeležili uličnom akcijom na kojoj smo razgovarali sa sugrađanima o simptomima ove bolesti i sećanjima koje bi oni želeli da sačuvaju.

Ukoliko vam je potrebno više informacija o negi osoba sa Alchajmerom možete nas kontaktirati na broj telefona 021 300 50 62 ili mejl info@vitaplan.rs.