Kako kućna nega može da učini Vaš život jednostavnijim

Porodicama koje se suoče sa bolešću starijeg ukućanina treba neko vreme da se prilagode novoj situaciji, kako mentalno, tako i “logistički”. Nije lako organizovati život nakon šloga ili druge bolesti koja zdravu osobu učini teško pokretnom ili nepokretnom. A odluka da se bolesnik smesti u dom ili drugu specijalizovanu ustanovu je velika i teško je doneti. To je, naravno, potpuno razumljivo s obzirom na to da se ipak radi o članu porodice.

Zato je kućna nega opcija za koju se mnogi opredeljuju. A evo i tri najvažnije prednosti ovog tipa usluga.

1. Profesionalna nega

Koliko god vi želeli da pomognete, činjenica je da je potrebno dosta vremena da se nauči sve što je potrebno o pravilnoj nezi određenog stanja. Pored znanja, potrebna vam je i praksa. Dakle, morali biste da usvojite puno teorije, a zatim je i isprobate kroz praksu da biste mogli pravilno da odreagujete u svakoj situaciji.

Zato je mnogo pouzdanije imati stručno lice koje će se na pravi način brinuti o pacijentu. To je osoba koja je već prošla kroz sve potrebne obuke i ima bogato iskustvo u radu sa pacijentima.

2. Ušteda vremena

Pacijentu je potrebna pažnja, a takav tip pažnje iziskuje vreme. Ako podredite sve njegovoj nezi, drugi segmenti života će patiti. Nije sebično želeti vreme za sebe. Život ne treba da stane ako u kući imate nekoga kome je potrebna dodatna pažnja.

Profesionalizam koji smo prethodno spomenuli je direktno povezan sa uštedom vremena. Kada imate negovateljicu, nju možete konsultovati kad imate bilo kakvu nedoumicu umesto da guglate rešenje (i vrlo verovatno naletite na pogrešne informacije).

3. Kvalitet života

Ovakav vid nege može održati kvalitet života pacijenta mnogo duže jer se on ne izmešta iz svog poznatog okruženja. Ovo je stresan period, a najviše promena (i fizičkih i psihičkih) dešava se upravo osobi koja je pogođena bolešću.

Ukoliko bar prijateljsko, poznato i prijatno okruženje ostane nepromenjeno, to će umnogome doprineti održavanju kvaliteta života u ovim uslovima.

Još jedna bitna stavka jeste to što ovakva situacija ograničava prostor za socijalne interakcije pacijenta. Ukoliko je negovateljica deo njegovog svakodnevnog života, to će pomoći održavanju komunikacije sa ljudima van kruga porodice što je izuzetno bitno.