Kontrolišete li svoje zdravlje?

Popularna je ona narodna izreka “Bolje sprečiti, nego lečiti!”. Ipak, koliko zaista razmišljamo o svom zdravlju pre nego što osetimo veće tegobe. Ne možemo biti pripremljeni za sve životne situacije, ali sa minimalnim naporom možemo da kontrolišemo one najelementarnije pokazatelje zdravlja kao što su krvni pritisak i šećer u krvi.

Preporuka lekara jeste redovno kontrolisanje krvnog pritiska. Ako su vrednosti povišene u nekoliko merenja, potreban je medicinski savet kako bi se pravovremeno reagovalo u cilju prevencije opterećanja srca.

Zašto je to važno? Prema podacima Svetske Zdravstvene Organizacije, komplikacije od hipertenzije uzrokuju oko 9,4 miliona smrti tokom godine. A svaka peta odrasla osoba  u svetu ima visok krvni pritisak. Dodatni problem je što većina ljudi sa hipertenzijom nema nikakvih tegoba, te se oboljenje naziva i “tihim ubicom”. Samo ponekad hipertenzija uzrokuje simptome poput glavobolje, kratkog daha, vrtoglavice, bolova u grudima, preskakanja srca.

Pored krvnog pritiska značajno je i praćenje nivoa šećera (glukoze).

Kontrola šećera je od izuzetnog značaja u lečenju šećerne bolesti. Ovaj vid prevencije je važan i za one koji nemaju dijagnostifikovanu bolest. Veruje se da je broj obolelih od dijabetesa mnogo veći od zvaničnih podataka. Kao i krvni pritisak šećerna bolest ne boli, a sa druge strane njeno nekontrolisanje dovodi do trajnog oštećenja srca, krvnih sudova, bubrega, očiju i perifernih nerava. Rizik za razvoj dijabetesa se povećava sa godinama, gojaznošću, smanjenjem kretanja, a znak upozorenja može biti i dijabetes među članovima porodice.

Otkrivanje, lečenje i kontrola hipertenzije i dijabetesa je zdravstveni prioritet širom sveta. Kontrola je brza i laka, a postoji velik broj aparata za kućnu upotrebu. U Klubu za stara i odrasla lica Vitaplan svakog četvrtka prepodne besplatno proveravamo pritisak i šećer u krvi. Za više informacija možete da nazovete broj 021 300 83 59  ili nas posetite (adresa je Lukijana Mušickog 9) svakim radnim danom od 8h do 16h.