Akreditovana obuka: Potrebe starih u savremenom društvu

Tokom februara organizovali smo edukaciju „Potrebe starih u savremenom društvu“. Edukacija je akreditovana od strane Komore Socijalne zaštite Republike Srbije i nosila je 5 bodova za učesnike. Nastala je kao produkt dugogodišnjeg rada sa starima, kroz kućnu negu i pomoć u kući kao i kroz Klub za odrasla i stara lica “Vitaplan”. Delući u svom polju zaključili smo da potrebe starih često nisu prepoznate, niti prihvaćene, što vodi ka nerazumevanju i lošijem kvalitetu života stare osobe.

Na edukaciji smo okupili zaposlene u privatnim i državnim ustanovama koje rade sa starijima iz cele Srbije. Iako dolaze iz različitih sektora, sa različitim stepenom iskustva i obrazovanja učesnici edukacije su se složili da su potrebe starih neprepoznate, da su stari često izloženi diskriminaciji u društvu, te da se često osećaju izolovano i zapostavljeno. Ovo je posledica društvenih promena i šire nesigurnosti u kojoj stare građani, te izostanka sistemske podrške.

Posebno interesovanje je izazvala Maslovljeva hijerarhija potreba, gde smo mogli da zaključimo da se kod starih zadovoljava samo dva stepna potreba – za fiziološkim potrebama i sigurnošću, dok su često zanemarene više potrebe, kao što je potreba za pripadnošću, poštovanjem i samoaktualizacijom.

Ne razumemo potrebe starih i često neadekvatno reagujemo na njihove zahteve, što dovodi do konflikta i frustracije. Zarad boljeg položaja starih značajno je edukovati stručne radnike, kao i članove porodice za prepoznavanje potreba starih i reagovanje na iste.